Szkoła Podstawowa nr 4 w Przemyślu

Naucz dziecko dobrego smaku – Dzień Sera w świetlicy.



W czwartek, 2 lutego 2017 roku odbył się "Dzień sera" czyli białe szaleństwo na świetlicy. Dla wszystkich przebywających w tym dniu na świetlicy szkolnej zagościły zdrowe produkty – tym razem produkty mleczne. Przeprowadzona pogadanka dietetyczna miała na celu kształtowanie wśród dzieci dobrych nawyków żywieniowych oraz promowanie spożycia mleka i jego przetworów.

Na dzień dobry przywitała wszystkich paleta serów przygotowana przez nauczycielki świetlicy. To był dobry początek prawdziwej serowej rewolucji zakończony degustacją serów oraz jogurtów. Mali smakosze rozpoznawali po zapachu i smaku różne gatunki serów, m.in.: mozzarella, feta, brie, camembert, ser kozi, żółty, ser biały. Wybrany został „król serów", czyli osoba, której udało się rozpoznać najwięcej gatunków. Czy nasi uczniowie darzą wszystkie sery takim samym wielkim uwielbieniem? Najprawdopodobniej nie, ale uważamy że dzieci muszą dokształcić się smakowo i rozwijać swoją świadomość na temat walorów zdrowotnych sera. Próbowanie nowych smaków podczas wspólnych spotkań wpływa na późniejsze upodobania kulinarne i preferencje smakowe. Trzeba więc dać dzieciom szansę poznać tę różnorodność!

Na koniec w grupach nastąpiło błogie mniam, mniam... Nie ma to jak pyszny ser i samodzielnie skomponowany jogurt!!! Życzymy powodzenia w eksperymentowaniu z serami!