Szkoła Podstawowa nr 4 w Przemyślu

Dzień Śniadania w świetlicy

Śniadanie jest ważne do tego stopnia, że ma w kalendarzu swoje święto - 8 listopada przypada Międzynarodowy Dzień Śniadania.

Wiedząc, jak duże znaczenie ma kształtowanie świadomości żywieniowej wśród najmłodszych, świetlicowy poranek tego dnia rozpoczęliśmy pogadanką dietetyczną na temat zdrowego śniadania.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego powinno być dokładnie przemyślane pod względem składników. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania zdrowego śniadania gościły w tym dniu na naszym stole w formie „wyspy owocowej’, „warzywnego zakątka” oraz „mlecznej krainy”. Nauczyciele świetlicy postarali się, aby nie zabrakło także płatków, nasion słonecznika, dyni, orzechów oraz suszonych owoców. Uczniowie mogli wybrać produkty z każdej grupy, a następnie przygotować sobie pyszny posiłek lub urozmaicić przyniesione z domu kanapki. Zdrowe napoje - woda i mleko były podawane do wyboru. Na koniec wspólnego „śniadaniowania” pani kierownik poczęstowała wszystkich słodką, zdrową przekąską.

Z  dawką dobrej energii dzieci lepiej koncentrują się podczas lekcji, mają siłę do nauki i zabawy. Zdrowe śniadanie zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości, przyspiesza metabolizm, poprawia pamięć i koncentrację oraz chroni przed chorobami.

Celem cyklicznych akcji żywieniowych w świetlicy szkolnej z udziałem dietetyka jest uświadomienie uczniom, że oni sami przejmują odpowiedzialność za własne wybory żywieniowe, które przekładają się na dobre samopoczucie, urodę i przede wszystkim na zdrowie.

B. Chodorowska-Mytnik, M. Brzostowska